ZAAIEN

 

 

Na het kilveren of ploegen kunnen wij, Loonbedrijf en Grondverzetbedrijf Koonstra voor u het graszaad zaaien. Door ons ruime aanbod van verschillende graszaad rassen kunnen wij u, uw gewenste graszaad leveren. Daarnaast is het bij alle graszaad rassen mogelijk om tijdens het zaaien klaverzaad toe te voegen.

 


Graslandverzorging, Evers Grass Profi GP-620
 

Voor graslandverzorging maken wij Loonbedrijf en Grondverzetbedrijf Koonstra gebruik van de Evers Grass Profi,

Graslandverzorging, graszaaien zaaimachine, grass profi, loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, balkbrug, ommen, nieuwleusen, dalfsen, dedemsvaart, hardenberg, overijssel.


Het doel van deze zaaimachine is niet alleen het bijzaaien maar vooral ook het onderhoud, verzorgen en in conditie houden van het Grasland. Grasland is de basis voor de moderne melkveehouderij en medebepalend voor het Saldo. Graszaad leveranciers adviseren een jaarlijkse “onderhoudsgift” van 8 tot 20 kg graszaad. In het (vroege) voorjaar wordt de machine ingezet voor reparatie en voorjaarsbewerking. Denk bij reparatie aan winterschade, wildschade, schade door ganzen enz.

Graslandverzorging, graszaaien zaaimachine, grass profi, loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, balkbrug, ommen, nieuwleusen, dalfsen, dedemsvaart, hardenberg, overijssel.   Graslandverzorging, graszaaien zaaimachine, grass profi, loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, balkbrug, ommen, nieuwleusen, dalfsen, dedemsvaart, hardenberg, overijssel.


De onderhoudsgift kan het best worden gedaan in de periode tussen half Juli tot medio September. In deze periode zijn de weersomstandigheden dan meestal nog optimaal en er is voor het graszaad nog voldoende tijd om te kiemen en een goede zode te vormen voor de winter. Het nieuwe gras heeft dan minder concurrentie, er is gemiddeld meer vocht beschikbaar, het land wordt minder intensief gebruikt en het gras krijgt beter de kans zich te ontwikkelen. Zo wordt er een goede basis gelegd voor een goede opbrengst vanaf het volgende voorjaar. Bovendien hebben de meeste onkruiden een geringe najaarsgroei en zal het gras daardoor een voorsprong krijgen. Bijzaaien zorgt ervoor dat de “goede” grassen de overhand houden en uw grasmat, graszode in de gewenste conditie blijft.


Hoe werkt deze machine:
De Evers Grass Profi voert 4 bewerkingen uit in 1 werkgang,


1. Egalisatiebord:

Graslandverzorging, graszaaien zaaimachine, grass profi, loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, balkbrug, ommen, nieuwleusen, dalfsen, dedemsvaart, hardenberg, overijssel.
Het egalisatiebord zorgt voor het uitvlakken van grove oneffenheden, denk aan molshopen, rijsporen, wroetschade etc. Het egalisatiebord is opgehangen aan zware bladveren en met behulp van draaispindels in hoogte te verstellen.


2. Eggetanden:

De eggetanden zorgen voor het lostrekken van dode grassen, verkeerde grassen (denk aan straatgras en ruw veldbeemd), achtergebleven gras na de oogst, mestfladden enz. Verder is deze stugge eggetand met een dikte van 12mm ook bedoeld om een zaaibed te creëren waar vervolgens het graszaad in komt te liggen. Let wel, er is dus een duidelijk verschil met een traditionele wiedeg en de Evers Grass Profi. Een wiedeg is ontworpen om een plantje te laten staan, maar door de stugge eggetanden in de Grass Profi worden juist verkeerde planten verwijdert. Deze planten wortelen hoofdzakelijk oppervalkkig terwijl de goede grassen dieper wortelen en daardoor beduidend sterker is en blijft staan. De hoek van de tanden is instelbaar waardoor de intensiteit / agressiviteit van de eggetanden-bewerking variabel is. De eggevelden zijn pendelend in het frame opgehangen, volledig bodemvolgend en worden nauwkeurig afgesteld door de twee steunwielen per veld


3. Zaaimachine:

De Grass Profi GP-620 is voorzien van een Hydro-Air zaaimachine. De machine wordt hydraulisch aangedreven vanaf de tractor. Met een krachtige ventilator wordt het graszaad nauwkeurig verdeeld over de gehele breedte, volvelds en dus niet in rijtjes. De zaaimachine is standaard voorzien van zaaicomputer voor nauwkeurige instelling en exacte gewenste dosering. De inhoud van de zaaitank is 400 liter.


4. Cambridgerol:

Deze cambridge rol heeft meerdere functies. Ten eerste wordt het graszaad vastgelegd in de grond waardoor het goed kan ontkiemen en vaste voet heeft na het kiemen. Ten tweede bevorderd de rol het uitstoelen van het bestaande gras. Uiteraard heeft de rol ook nog het bijkomende effect dat deze de grond aangerolt wordt wat een egaliserende werking heeft. Het voordeel van een cambridge rol t.o.v. een gladde rol is dat de grond niet “platgewalst” wordt maar dat er structuur achterblijft. De bovenlaag wordt niet dichtgesmeerd maar blijft “open” wat er voor zorgt dat er waterbergend vermogen blijft, verslemping tegengegaan wordt en toch een vast zaaibed. Een bijkomend voordeel van de Cambridge ringen is dat ze de breedbladerige onkruiden beschadigen. 

Graszaaien,

Voor het graszaaien beschikken wij over een Samex Twinseeder in combinatie met een Rabe werk packerwals, voorzien van een dubbele rij verende cultivator tanden.

Graszaaien Samex Twinseeder Graszaaien met packerwals cultivator Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel

De dubbele rij cultivator tanden werken de grond los waarna de packerwals eventuele oneffenheden egaliseert. Vervolgens wordt door de Twinseeder met 56 uitlopen het zaad breedwerpig voor de dubbele rij packerschijven gezaaid en hierdoor aangedrukt. Doordat de zaaikouters ontbreken treedt er geen verstoppingen op door stro of zode resten.

Graszaaien Samex Twinseeder, , Graszaaien met packerwals cultivator Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel   Graszaaien Samex Twinseeder, Graszaaien met packerwals cultivator Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel

Omdat met deze zaaicombinatie tijdens het zaaien ook een grondbewerking uitgevoerd wordt, is het mogelijk om eventueel vooraf gestrooide kalk tijdens het zaaien in te werken.

 

Grasdoorzaaien,

Wanneer grasdoorzaaien, na bijvoorbeeld een extreem droog zomer, verdort grasland, grasopbrengsten zin laag en er dreigt een tekort aan wintervoer. In deze gevallen kan doorzaaien een oplossing bieden.

Voor het grasdoorzaaien maken wij gebruik van een Vredo doorzaaimachine.
Grasdoorzaaien doorzaaien  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel
De V-vormige opstelling van de snijschijven maken een ca. 3-4 cm diepe gleuf, waar het zaad precies invalt. Door het dichtdrukken van de rol is het zaad beschermd en krijgt optimaal de kans om te kiemen:Belangrijk hierbij is dat de structuur en het micro biologische leven in de grond niet wordt verstoord. De opkomst van het zaad en de kracht van de zode verdingt onkruid.

Deze machine is ook in te zetten bij campings en recreatie terreinen.


 

Grasland bijzaaien,

Voor het bijzaaien van pas ingezaaid grasland beschikken wij over een Nordsten pijpenzaaimachine.

Grasland bijzaaien met de Nordsten pijpenzaaimachine,Grasland bijzaaien met pijpenzaaimachine Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel


Als u grasland heeft ingezaaid en het gras is door weersomstandigheden niet goed of onvoldoende opgekomen, kunnen wij dit met deze pijpenzaaimachine pleksgewijs bij- en/of doorzaaien. Het voordeel van deze pijpenzaaimachine is dat het gras wat er wel staat zoveel mogelijk gespaard blijft.

Grasland bijzaaien met Nordsten pijpenzaaimachine,Grasland bijzaaien met pijpenzaaimachine Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel   Grasland bijzaaien met Nordsten pijpenzaaimachine,Grasland bijzaaien met pijpenzaaimachine Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel 
MAISZAAIEN

Wij beschikken over 2 Gaspardo maiszaaimachines, een 6 en een 12-rijer.

Maiszaaien Gaspardo 12-rijer, 2011,Maiszaaien met maiszaaier 12-rijer, 6-rijer physiostat  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel

Met onze 12-rijer kunnen wij maïszaaien met behulp van GPS-RTK systeem. Hiermee is het ook mogelijk om na het bemesten met drijfmest op 75 cm. rij afstand de maïszaden exact boven de drijfmest te zaaien.

Maiszaaien Gaspardo 12-rijer, 2011,Maiszaaien met maiszaaier 12-rijer, 6-rijer physiostat  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel   Maiszaaien met Gaspardo 12-rijer, 2011,Maiszaaien met maiszaaier 12-rijer, 6-rijer physiostat  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel

Het voordeel van deze brede zaaimachine is dat er weinig sporen op het land/kopakker gemaakt worden. Zodat er zo min mogelijk structuurschade ontstaat. Beide zaaimachines zijn voorzien van granulaatbakken waarmee physiostart toegediend kan worden.


Maiszaaien Gaspardo 6-rijer, 2011,Maiszaaien met maiszaaier 12-rijer, 6-rijer physiostat  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel

Klik hier voor meer informatie over Physiostart.

Daarnaast kan met onze 6-rijer ook korrelkunstmest toegediend worden.

Maiszaaien Gaspardo 6-rijer, 2011,Maiszaaien met maiszaaier 12-rijer, 6-rijer physiostat  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel   Maiszaaien Gaspardo 6-rijer, 2011,Maiszaaien met maiszaaier 12-rijer, 6-rijer physiostat  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel

 


Weidevogels,

In samenwerking met agrarische ondernemers en vrijwillige weidevogelbeschermers zetten wij ons in voor de bescherming van de weidevogel.


Kievitsnesten verplaatsen tijdens maiszaaien , 2011   Kievitsnesten verplaatsen tijdens maiszaaien, 2011

 


Groenbemesterzaaien,

Wanneer de maïs geoogst is, is het weer tijd om de groenbemester te zaaien.

Groenbemesterzaaien, groenbemesterzaaier, groenbemester zaaien, Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel
 

Wij maken hierbij gebruik van een aangepaste Evers bouwlandbemester van 6 mtr. breed. Bij deze machine is achter de standaard aandrukrollen een extra set verkruimelrollen geplaatst, waarvoor het groenbemesterzaad wordt gezaaid. Deze extra verkruimelrollen zorgen ervoor dat het gezaaide zaad ondergewerkt wordt. Het zaadgoed word in de fronttank geplaatst. Die het doormiddel van een doseersysteem met behulp van luchtondersteuning naar de zaadverdeler op de Evers bouwlandbemester brengt. Wanneer er gewas resten op het land liggen, bijvoorbeeld, bij CCM of MKS. Maken wij gebruik van een schijveneg van 6 mtr. breed met een zaaiopbouw. Om het vanggewas te zaaien. Doordat wij met deze machines met grote werkbreedtes per uur werken, is het voor u als klant mogelijk om tegen scherpe hectare prijzen uw vanggewas te laten zaaien.

Groenbemesterzaaien, groenbemesterzaaier, groenbemester zaaien Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel   Groenbemesterzaaien, groenbemesterzaaier, groenbemester zaaien,  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel
 

Levering van groenbemesterzaden

Wij kunnen groenbemesterzaden uit voorraad tegen een scherpe prijs leveren. Standaard leveren wij Italiaans Raaigras. Op verzoek is het natuurlijk ook mogelijk om andere groenbemesterzaden te leveren.

 Groenbemesterzaad, groenbemesterzaden,Groenbemesterzaaien, groenbemesterzaaier  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel   Groenbemesterzaad, groenbemesterzaden,Groenbemesterzaaien, groenbemesterzaaier  Loonbedrijf en grondverzetbedrijf koonstra, ommen, nieuwleusen, balkbrug, dedemsvaart, hardenberg, dalfsen, overijssel

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.
Telefoonnummer: 0523-656584, of mail, info@koonstra.eu 

Loonbedrijf & Grondverzetbedrijf Koonstra, Ommen, Balkbrug, Nieuwleusen, Dedemsvaart, Dalfsen, Zwolle,  Hardenberg, Overijssel.